Cserépkályhát vagy kandallót építsünk?

Ez a legfontosabb kérdés, amit ne a nevének a divatossága döntsön el, hanem a szerkezetük, építési módjuk különbözéségéből adódó eltérő tulajdonságaik alapján válasszanak. Mi a fontos Önöknek: az egész napos egyenletes meleg vagy gyors hőleadás addig, amíg ég a tűz?

A gyönyörű üvegajtókon keresztül mindkettőben látszik a tűz, és a külső csempeburkolat különleges, változatos formákban építhető. A cserépkályhának és a kandallónak a hőtartása és a hőleadás módja eltérő, ebből következnek a használati tulajdonságaik közötti különbségek.CserépkályhaKandallóbetét
Samott tűztér füstjáratokkal, a csempéken keresztül sugározza a hőt; 1 csempe 1 légköbméter befűtésére alkalmas (kiegészítő fűtésként 1,5-2 légköbmétert lehet számolni) Zárt vaskályha, közte és a burkolat között légkeringetés van a szellőzőkön keresztül, ezért a hőleadás független a burkolat fajtájától, méretétől
1-1,5 óra kell a kályha átmelegedéséhez Azonnal adja a meleget
15-20 kg fa elégetése (kb. 1-2 óra) után 20-24 órán keresztül sugározza a meleget 20 kg fa elégetése (kb. 2-3 óra) után rövid idővel a kandallóbetét kihül, újra be kell fűteni, vagy folyamatosan rakni kell rá a tüzelőt(óránként kb. 6kg)
14 cm átmérőjű kémény is elegendő minimum 15 cm átmérőjű kéménybe köthető be
A tűztér ára:
Samott tégla + ajtó = 60 - 80 ezer Ft-tól Kandallóbetét 100 000 Ft-tól


A házépítés, felújítás melyik munkafázisában célszerû cserépkályhát építeni?

A hidegburkolatot célszerű a kályha egész területe alá lerakni. A parketták közül csak az egyenletes teherhordású fajtákat rakhatják a kályha alá(pl. hajópadlót, párnafás szerkezetűt nem). A már meglévő parketta burkolatot célszerű a kályhás mesternek megmutatni. A kályha nagy súlya miatt a padlófűtés csövei nem futhatnak alatta, már meglévő padlófűtés csövet kb. 10 cm beton réteggel vagy megfelelő vastagságú vaslemezzel kell befedni. A kályha közvetlen közelében az építés után a falfestés javításra szorul. A kályha felépítése méretétől és bonyolultságától függően 3-6 munkanap.Mennyi munkát jelent a cserépkályha befûtése?

A fatüzelésű cserépkályhába naponta egyszer kell befűteni, vagyis egyszerre berakni a tűztérbe az egy napra elegendő famennyiséget (kb. 15-25 kg). A fa 1-2 óráig ég, erre az időre a felügyeletét kell biztosítani, majd a fa leégése után, amikor már csak parázs van a tűztérben, az ajtót le kell zárni. Ha égési levegő vezérlő automatikát építenek be, a készülék elvégzi helyettünk ezeket a feladatokat.(lásd: honlapunkon Tatarek égési levegő automatika)  A kályhát 3-4 hetente elegendő kihamuzni. A vegyestüzelésű kályhákból az elégett szén salakját naponta ki kell takarítani.Mekkora ajtót lehet cserépkályhára építeni?

A kémény átmérőjétől és huzatától függ a beépíthető kályhaajtó mérete. Hagyományos négy téglából épült 14 x 14 cm-es kéményre maximum közép méretű ajtókat javaslunk (például BG14, Bg05, stb. ). A 4 csempe méretű ajtókhoz legalább 18-20 cm-es kémény szükséges. Ha a cserépkályha az égéshez szükséges levegőt nem az ajtón keresztül a szobából veszi, hanem légcsatornán keresztül kültérből, akkor nagyobb méretű kályhaajtó is beépíthető a kémény keresztmetszetétől függetlenül.Mikor szükséges hamuajtót beépíteni?

Ha szénnel is akarnak fűteni , nem csak fával (vegyes tüzelés), akkor szükséges a hamuajtó beépítése. A két ajtó közötti rostélyon potyog le a szén salakja, amit a hamuajtón keresztül lehet kiszedni. Fatüzelésű kályhákba akkor építenek hamuajtót, ha a kémény huzata kicsi és nem megbízhatóan működik. Fatüzelésnél rostély és hamuajtó beépítésével romlik a cserépkályha hatásfoka. BIOTŰZTÉR építése esetén is hamuajtó kerül a tűztér szintje alá, de ez csak levegő beengedését szolgálja. Ide nem esik le hamu, mivel a BIOTŰZTÉR alja zárt.Milyen üvegek vannak a kályhaajtókban?

A kályhaajtókat kétféle üveggel szerelik:  • Kerámia üveg: 800°C-ig hőálló, könnyen tisztítható.

  • Mária üveg: más néven csillámpala, mészkő alapú kőzet. Vegyszerrel nem tisztítható, csak puha ruhával ! Domború felületek üvegezésére használják főleg.


Mindkét fajtából rendelhető boltunkban pótüveg.Mit tegyek, ha a kályhaajtó üvege mindig bekormozódik és nem látszik át a tűz fénye?


Az ajtó belsején a kátrány rakódott le, ezt a rossz égés okozza. Sajnos ezzel együtt a tűztér, a füstjáratok és a kémény is elkátrányosodik, ami nagyon káros: romlik a kályha hatásfoka, büdös lesz a lakásban és akár kéménytűzhöz is vezethet.

Hogyan tudja megelőzni a kátrány képződését?

Száraz, kemény fát használjon tüzelésre és sok levegővel, gyorsan égesse el a fát.

Mivel távolíthatja el a már lerakódott kátrányt?

A kátrány eltávolítására használjon speciális üvegtisztítót, illetve a járatok kitakarításához Kéménytisztító fahasábot. Ezeket a termékeket az üzleteinkben megvásárolhatja.
Soha ne használjon hideg zsíroldót és ne próbálkozzon házilag a kémény kiégetésével!


GAZDASÁGOSAN FŰTÖK VAGY PAZARLOM A FÁT?

A cserépkályhában nem úgy kell fűteni, mint a kandallókban és vaskályhákban: leégett a tűz, teszek még rá fát, hogy ne hűljön ki. A cserépkályha EMBERBARÁT: 24 óránként csak egyszer kell benne befűteni! (kivéve a nagyon kicsi, pl. oszlop és hordozható cserépkályhákat) Akkora a tűztere, hogy egy napra való famennyiség egyszerre belefér,ez ősszel-tavasszal kb. 10-15 kg, télen 15-20 kg. Fontos, hogy sok levegővel, résnyire nyitott ajtóval (nem csak a huzatszabályzó kinyitásával), gyorsan, egyenletes lánggal kell leégetni a fát. MIÉRT? Mert amíg ég a tűz és beengedjük a levegőt a tűztérbe, addig ez a huzat viszi is ki a meleget a kéményen keresztül. De amikor már csak parázs van, légmentesen lezárjuk az ajtót, ezzel az átszellőzés megszűnik, a meleget a szobába adja vissza a kályha! Az égésidő elnyújtásával ne próbálkozzunk! Az előzőekből látszik, hogy ez felesleges, de még káros is, mivel a rossz hatásfokú égés a kályha elkátrányosodásához vezet. A cserépkályha samott tűztere és fütjáratai 12 órán belül nem tudnak újra hőt felvenni ( mint a szivacs sem, ami megtelt vízzel), az ezalatt elégetett fa hője mind a kéményen keresztül távozik, fölösleges pazarlás!A CSERÉPKÁLYHA FELROBBANTÁSA

Robbanás akkor történhet, ha felgyülemlenek az elégetlen gázok a kályha füstjárataiban. Mitől lehet ez? 1. rossz hatásfokú, lassított égéssel tüzel   2. korán zárja be a kályhaajtót, amikor még éghető tüzelő van a tűztérben, ami később lángra kap ( NE készítse be előre a tüzelőt a kályhába!!)   3. rosszul építették a kályháját.  Az első kettőt odafigyeléssel könnyen elkerülheti. Ha rosszul dolgozó "mestert" választ - nyilván az alacsony munkadíja miatt - könnyen az olcsó lehet a drága. Az üzletünkben szívesen segítünk szaktanáccsal és mesterek ajánlásával, vagy nézze meg a FACEBOOK oldalunkon a kályhásmesterek referencia albumait. Csak száraz tüzifát használjon fűtésre! Sokszor okozota már kályha robbanását a nem belevaló tüzelő: DIÓHÉJ és más olajos magvak héja, festett- vegykezelt faanyag ( építési faáru), szeméttel véletlenül tűzre került öngyújtó, illatszeres flakon,...HOGYAN VEZETHETŐ BE KÜLSŐ ÉGÉSI LEVEGŐ CSERÉPKÁLYHÁBA?

A jól szigetelt és páraelszívókkal felszerelt házakba épített cserépkályhák üzemeléséhez szükséges levegőt ajánlott kültérből bevezetni. Automatikus szabályzó rendszerrel  olyan egyszerűvé, kényelmessé és biztonságossá válik a cserépkályha használata, mint a központi fűtésé: a tűz begyújtása után becsukhatja az ajtót, a további légmennyiség szabályozást az automatika végzi a lehető leggazdaságosabb módon. A tűz leégése után a pillangószelep légmentesen lezár, ami ugyanúgy biztosítja a kályha hőtartását, mint amit szeretünk a hagyományos építésű cserépkályhákban. Áramszünet esetén a pillangószelep teljesen kinyit a maximális biztonság érdekében. Kérjen további tájékoztatót az üzletünkben!FŰTS OKOSAN!

Ha tanácstalan, hogy milyen fűtő berendezést használjon, illetve hogyan használja a kályháját, nézze meg a VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM  Fűts okosan honlapját: futsokosankampány.hu Építkezem, hogyan alakítsam ki a kályha helyét?

A tökéletes kályha titka: 
- már az építkezés elején tervezd meg a kályha helyét, kialakítását
- ehhez megfelelően válassz kéményt, egyeztesd a bekötési magasságot, a tisztítóajtó helyét, kondenzvíz elvezetést
- építsd ki a légcsatornát az aljzatbetonba
- válassz ökotűzteret vagy külsőlégbevezetése kályhaajtót 
- automatizáld az égésvezérlést
- jó minőségű anyagokat vásárolj
- megbízható kályhásmesterrel dolgoztass!
Keress minket, szívesen segítünk szaktanácsadással!wróć