Kérdések és válaszok

 1. Hogyan vezethető be külső égési levegő cserépkályhába?

  A jól szigetelt nyílászárókkal rendelkező házakba épített cserépkályhák üzemeléséhez szükséges levegőt ajánlott kültérből bevezetni. A légbevezető csatornába kézi vagy automatikus működtetésű szelepet helyeznek el. Automatikus szabályozó rendszerrel olyan egyszerűvé, kényelmessé és biztonságossá válik a cserépkályha használata, mint a központi fűtésé: a tűz begyújtása után becsukhatja az ajtót, a további légmennyiség szabályozást az automatika végzi a lehető leggazdaságosabb módon. A tűz leégése után a pillangószelep légmentesen lezár, ami ugyanúgy biztosítja a kályha hőtartását, mint amit szeretünk a hagyományos építésű cserépkályhákban. Áramszünet esetén a pillangószelep teljesen kinyit a maximális biztonság érdekében. A légcsatornából a levegő egy légkamrába jut, ahonnan vagy ökotűztéren, vagy légbevezetéses ajtón keresztül áramlik az égéstérbe. A légbevezetéses ajtó mögé hagyományos samott tűzteret kell építeni. Az ökotűztérhez bármilyen kialakítású (hagyományos, süllyesztőkeretes, dupla üvegezésű) tüzelőajtót választhat.

 2. Mekkora ajtót lehet cserépkályhára építeni?

  A kémény átmérőjétől és huzatától függ a beépíthető kályhaajtó mérete. Hagyományos négy téglából épült 14 x 14 cm-es kéményre maximum közép méretû ajtókat javaslunk (például BG14, Bg05, stb. ). A 4 csempe méretû ajtókhoz legalább 18-20 cm átmérőjű kémény szükséges. Ha a cserépkályha az égéshez szükséges levegőt nem az ajtón keresztül a szobából veszi, hanem légcsatornán keresztül kültérből, akkor nagyobb méretű kályhaajtó is beépíthető a kémény keresztmetszetétől függetlenül.

 3. Milyen üvegek vannak a kályhaajtókban?

  A kályhaajtókat kétféle üveggel szerelik:

  Kerámia üveg: 800°C-ig hőálló. Könnyen tisztítható speciális kandallóüveg tisztító folyadékkal.

  Mária üveg: más néven csillámpala. Vegyszerrel nem tisztítható, csak puha ruhával ! Domború felületek üvegezésére használják főleg.

  Mindkét fajtából rendelhető boltunkban pótüveg.

 1. A jól szigetelt nyílászárókkal rendelkező házakba épített cserépkályhák üzemeléséhez szükséges levegőt ajánlott kültérből bevezetni. A légbevezető csatornába kézi vagy automatikus működtetésű szelepet helyeznek el. Automatikus szabályozó rendszerrel olyan egyszerűvé, kényelmessé és biztonságossá válik a cserépkályha használata, mint a központi fűtésé: a tűz begyújtása után becsukhatja az ajtót, a további légmennyiség szabályozást az automatika végzi a lehető leggazdaságosabb módon. A tűz leégése után a pillangószelep légmentesen lezár, ami ugyanúgy biztosítja a kályha hőtartását, mint amit szeretünk a hagyományos építésű cserépkályhákban. Áramszünet esetén a pillangószelep teljesen kinyit a maximális biztonság érdekében. A légcsatornából a levegő egy légkamrába jut, ahonnan vagy ökotűztéren, vagy légbevezetéses ajtón keresztül áramlik az égéstérbe. A légbevezetéses ajtó mögé hagyományos samott tűzteret kell építeni. Az ökotűztérhez bármilyen kialakítású (hagyományos, süllyesztőkeretes, dupla üvegezésű) tüzelőajtót választhat.

 2. A kémény átmérőjétől és huzatától függ a beépíthető kályhaajtó mérete. Hagyományos négy téglából épült 14 x 14 cm-es kéményre maximum közép méretû ajtókat javaslunk (például BG14, Bg05, stb. ). A 4 csempe méretû ajtókhoz legalább 18-20 cm átmérőjű kémény szükséges. Ha a cserépkályha az égéshez szükséges levegőt nem az ajtón keresztül a szobából veszi, hanem légcsatornán keresztül kültérből, akkor nagyobb méretű kályhaajtó is beépíthető a kémény keresztmetszetétől függetlenül.

 3. A kályhaajtókat kétféle üveggel szerelik:

  Kerámia üveg: 800°C-ig hőálló. Könnyen tisztítható speciális kandallóüveg tisztító folyadékkal.

  Mária üveg: más néven csillámpala. Vegyszerrel nem tisztítható, csak puha ruhával ! Domború felületek üvegezésére használják főleg.

  Mindkét fajtából rendelhető boltunkban pótüveg.

 • H-2162 Pest megye, Őrbottyán
  Rákóczi Ferenc utca 99.
 • Telefon/fax
  06 28 361 334
 • Mobiltelefon
  06 20 9469 298
 • E-mail
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • Weboldal
  www.orbankalyha.hu
 • Facebook
  facebook.com/OrbanCserepkalyhabolt
 • Youtube
  youtube.com/orbanarpad1
 • Nyitvatartás
  Hétfő - Péntek: 800 - 1700 Szombat: 800 - 1200
Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány
Orbán Cserépkályhabolt © Privacy Policy